25
март
2021
Тамақтанудың маңызы
Қоректік заттар-нәруыздар, көмірсулар, майлар, минералды тұздар, су мен
витаминдер. Оларды организм күнделікті пайдаланатын тамақ өнімдерінен алады.
Витаминдер, минералды тұздар мен су өзгеріссіз дереу қанға
сіңіріледі.Нәруыздар,көмірсулар мен майлар күрделі органикалық қосылыстарға
жатады, бұл күйінде организмге сіңбейді. Олар ас қорыту жүйесінде күрделі
өңдеуге ұшырайды. Тамақ өнімдерінің едәуір қарапайым, организмге сіңірілетін
заттарға ұсақталу және ыдырау процестері ас қорыту деп аталады. Тамақтың
ыдырау процесінде құрамында әр түрлі ферменттер бар ас қорыту сөлі маңызды
рөл атқарады.
Ферменттер-нәруыз текті заттар. Тамақ- адам рационының құрамына кіретін
өсімдіктекті және жануартекті өнім.
Органикалық заттар
- Нәруыз
- көмірсу
- май
витаминдер. Оларды организм күнделікті пайдаланатын тамақ өнімдерінен алады.
Витаминдер, минералды тұздар мен су өзгеріссіз дереу қанға
сіңіріледі.Нәруыздар,көмірсулар мен майлар күрделі органикалық қосылыстарға
жатады, бұл күйінде организмге сіңбейді. Олар ас қорыту жүйесінде күрделі
өңдеуге ұшырайды. Тамақ өнімдерінің едәуір қарапайым, организмге сіңірілетін
заттарға ұсақталу және ыдырау процестері ас қорыту деп аталады. Тамақтың
ыдырау процесінде құрамында әр түрлі ферменттер бар ас қорыту сөлі маңызды
рөл атқарады.
Ферменттер-нәруыз текті заттар. Тамақ- адам рационының құрамына кіретін
өсімдіктекті және жануартекті өнім.
Органикалық заттар
- Нәруыз
- көмірсу
- май