Тамақтанудың маңызы » №16 жалпы білім беретін орта мектеп
"Алматы облысы білім басқармасының
Талғар ауданы бойынша білім бөлімі" мемлекеттік мекемесінің
"Т.Рысқұлов атындағы №16 жалпы білім беретін орта мектебі"
отдела образования Шуского района
Приемная
+7(72774) 5-14-69
Бухгалтерия
+7(72774) 3-48-62
Версия для
слабовидящих
25
март
2021

Тамақтанудың маңызы

Қоректік заттар-нәруыздар, көмірсулар, майлар, минералды тұздар, су мен
витаминдер. Оларды организм күнделікті пайдаланатын тамақ өнімдерінен алады.
Витаминдер, минералды тұздар мен су өзгеріссіз дереу қанға
сіңіріледі.Нәруыздар,көмірсулар мен майлар күрделі органикалық қосылыстарға
жатады, бұл күйінде организмге сіңбейді. Олар ас қорыту жүйесінде күрделі
өңдеуге ұшырайды. Тамақ өнімдерінің едәуір қарапайым, организмге сіңірілетін
заттарға ұсақталу және ыдырау процестері ас қорыту деп аталады. Тамақтың
ыдырау процесінде құрамында әр түрлі ферменттер бар ас қорыту сөлі маңызды
рөл атқарады.
Ферменттер-нәруыз текті заттар. Тамақ- адам рационының құрамына кіретін
өсімдіктекті және жануартекті өнім.
Органикалық заттар
- Нәруыз
- көмірсу
-  май